I Begynnelsen var Bastarden

Allt har sin början även ett intresse som känns som om du haft det i evinnerlig tid. För mig så kommer jag ihåg den första eller en av de första utmärkelserna jag köpte. På en loppis i folkets hus så låg den där på ett bord: ett Järnkors. Då hade jag redan haft ett stort historiskt intresse av 2:a världskriget en längre tid. Men det var ju böcker och en grej som varit där – det var något helt annat.

Jag kommer fortfarande ihåg i stora drag hur köpslåendet gick till, fast det är väl en 20+ år sedan. Mitt habegär var nog märkbart när jag frågade om priset. Säljaren tittade forskande på mig och sa 150 kr. Toppen, det var helt inom budget. Vad en äkta kostade hade jag ingen aning om. Innan Internet så var det komplicerat att samla, förstår ni det ungdomar? Men jag hade en avgörande fråga: Vad står det för år? Ha, jag visste ju att årtalet som stod skulle vara 1813 och 1939. Om den hade andra skulle den vara fejk. Sherlock Holmes hade varit stolt. Här kan vi ta en stund och fundera över nackdelarna med ett sådant tillvägagångssätt att avslöja fejkar.

Hur som helst så fick jag det svar jag ville höra och köpte mitt Järnkors. Till saken hör att årtalen är så dåliga att de inte riktigt är läsbara. Bara en sådan sak… Hursomhelst blev det den enda tyska utmärkelse som jag inhandlat. Eller kanske det är mer rätt att säga att jag aldrig köpt någon tysk utmärkelse eftersom den var fejk. Mitt gjutna Järnkors i tenn skulle inte lura någon som sett ett riktigt. Sens moralen i den här berättelsen är att kunskap betyder allt, men det måste användas på rätt sätt för att hjälpa. Det och förstås det faktum att medaljsamlandet är ett gift som inte går lätt ur kroppen oavsett hur stor nit man går på.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.