Det Historiska Köttet och Dödgrävarna

Allt beror på hur man samlar, vad som får igång en. Vissa samlar faleristiskt material som mynt eller frimärken; ett typexemplar i så nära perfekt skick som möjligt. Andra som skator; kvantitet före kvalitet och i vissa fall även äkthet. Var och en sin egen lyckas smed. Själv så föredrar jag den historiska vinkeln. Jag vill ha en person kopplad till min medalj, då blir den ”på riktigt”. Hade jag haft större fantasi och en annan samlarläggning så kanske jag hade samlat tyska järnkors 1:a klass från första världskriget; alla hade då varit Hitlers egen – alla 150. Men att böja saken efter sinnet är inte min grej.

Vad är då historiskt kött? Jo, om siffror och fakta är det historiska skelettet så är det mesta utöver det så kallade köttet. Vissa historiker har börjat att kalla vanliga människors historia för microhistoria. Det är ett halvlyckat ord som antyder att den här sortens historia inte skulle vara viktig, inte fullstor historia utan mikro. Historia är inte en definition av vad som är viktigt och vad som kan förminskas utan en beskrivning av det som ligger bakom oss i tiden. Därför är även den minsta biten historiskt kött viktigt för förståelsen av historia. Allt det här tillsammans placerar din medalj i tidens ström. Pretentiöst, kanske någon invänder. Kan vara. Men det är OK att tycka att saker och ting är viktiga, allt kan inte vara postmodernistiskt ”meh”.

Som en del av samlandet finns de historiska dödgrävarna. De kan vara miniatyrsamlare som bara vill ha minimedaljen. Jag har sett medaljer i ask med miniatyr sålda en vecka för att sedan åter dyka upp på marknaden nästa vecka – utan miniatyr. De kan vara styckarna som är ute efter en medalj på bandet eller bara tjäna nån tia. Hänsynslöst plockar de sönder band för att sälja styckevis och tjäna någon krona. Nyligen såldes Sigge Fürsts medaljband med miniatyrer på en Stockholmsauktion. Ett par dagar efter fanns de på Tradera, nu i lös form. Ett miniatyrspänne till kulspruteavdelningens chef i Svenska brigaden i Finland 1918, såld i Tyskland och styckad i Sverige. Unikt då, nu bara reservdelar. Nu har jag samlat för länge för att mitt blodtryck ska nå nivåer i höjd med när jag först noterade det här beteendet. Kanske jag är petig och det är i slutänden ägaren som gör vad han vill med sitt medaljband.

Men är det så enkelt? Kan man verkligen vara innehavare av en medalj utan att vara en länk i kedjan? Människan är inte evig och vi måste nog se vårt innehav av alla prylar som högst tillfälligt. Därför kan jag finna det märkligt att vissa personer, med ett bevisligen faleristiskt intresse, systematiskt köper microhistoria för att sedan slå det i bitar. Ekonomiskt är det sällan mer än dryga hundringen som förtjänsten ligger på. Nej, vad dessa historiska dödgrävare gör är att späda ut vår gemensamma historia. De tar medvetet och väljer att förstöra historia som är värd att bevara. Kungar och slottsherrar behöver aldrig oroa sig över bevaringsaspekten. Men små medaljgrupper har inte staten i ryggen. De små grupperna måste medborgaren stå upp för. När allt kommer till kritan är det ju vår historia det handlar om. Vår gemensamma historia.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det Historiska Köttet och Dödgrävarna

  1. jonar242 skriver:

    Instämmer! Det är så sorgligt när man på olika sätt styckar något som hör ihop, i hopp om att få mer pengar. Original/miniatyrer eller montage, men det finns även andra grupper som är intressanta. På Tradera finns för närvarande en auktion över en hög hatt. Men till den följer också – ett förkläde från SFMO och en tecken från Oskarsförbundet. Med det skulle det nästan vara möjligt att spåra hattens bärare – så mycket större mervärde för alla tre sakerna. I det här fallet handlade det nog mest om bristande kunskaper att det inte blev tre auktioner, men så kul att hitta då och då… Och förhoppningsvis hålls sådant ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.