Riksidrottsförbundets Jubileumsmedalj 1953

När Riksidrottsförbundet närmade sig jämna år för sitt grundande så tyckte någon att det borde firas med medalj. Var idén kom ifrån vet jag inte idag, men det är ju en sympatisk tanke. Sagt och gjort så sattes hjulen i rörelse.

Troligen var det inga större hinder i att få kunglig tillåtelse, både kungen och prins Bertil var intresserade och engagerade i idrottsrörelsen. Idén med jubileumsmedaljer är historiskt inte så fruktansvärt populär i Sverige. Innan så hade Svenska Jägarförbundet och Kungliga Svenska Segelsällskapet bägge instiftat medalj 1930 med kunglig profil. Annars har det främst varit medaljer till minne av något evenemang, som Lingiaden, OS 1912 m.m..

Riksidrottsförbundet slog på stort och arrangerade flera olika medaljutdelningar. Den mest officiella blev på Stadion i Stockholm där 21 veteraner, bl a Sigfrid Edström fick medalj. Vädret var inte på deras sida och alla blev högtidligt dyngsura i regnet. Vilka var då aktuella för medalj? I SvD kan vi läsa att medaljen delats ut som ”tecken på RF:s erkänsla för deras insatser för idrotten”. Någon bestämmelse över medaljen har inte dykt upp (om det  ens finns någon), men väl listan över medaljörer.  Vad själva listan säger oss är att RF verkar ha letat främst efter de som varit med länge inom rörelsen på höga positioner. Inte helt oväntat. Antalet är däremot en liten överraskning – bara 300 st utdelade. Med tanke på idrottsrörelsens storlek måste det ha varit många som blev förbigångna. Jämför med RF:s förtjänsttecken som delats ut till dryga 5.000 personer.

Medaljen utdelad till David Holmdahl med miniatyr.

Holmdahl var bland annat ordförande i Sveriges Akademiska Idrottsförbund 1935-1953. Men jag låter svenskt biografiskt lexikon ta grovarbetet (inte varje medalj man kan säga det om…):

David H blev 1918 med dr på en avhandling om ryggmärgen o docent i anatomi i Lund. 1926—30 var han överläkare vid tuberkuloskliniken i Lund. Samtidigt var han regementsläkare i Fältläkarkåren från 1927 o vid Södra skånska infanterireg från 1928. 1930—53 var H prof i anatomi i Uppsala. Hans viktigaste skrifter behandlar frågor inom embryologin. Från 1930 var H överläkare o intendent vid Sätra brunn i Kila, Vm, som under hans ledning moderniserades o gjordes till en modern brunnsort. Därjämte var han varmt intresserad för studentidrotten. H var sålunda ordf i Uppsala studenters idrottsförening 1934—39 o i Sveriges akademiska idrottsförbund 1935— 53 samt president i the Scandinavian Executive Committee for University Sports 1946— 50.

Som om inte en fullödig färdigskriven biografi var nog så finns han på bild… från medaljutdelningen. Full pott.

Professor David Holmdahl med röd asterisk över huvudet. Platsen är Studenternas i Uppsala och gruppen är sju av elva från Uppsala som fick medaljen. [Bildkälla: Upplands museum]

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Medaljörer, Medaljer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.