Kungl. Maj:ts Orden – ONLINE!

Ibland så händer det och något riktigt oväntat stort uppenbarar sig. Nej, inte lottovinsten utan något viktigare. Kunglig Majestäts ordensmatriklar finns nu online! Jo, det är sant! Nu kanske de flesta ”vanliga” människor rycker på axlarna och yttrar ett oengagerat ”meh”. Men för de utvalda intresserade så innebär det här många timmar på sena kvällar av kalenderbitande. Nåväl, vad är det som är online då?

De källor vi nu kan ta del av är matriklar över de som tilldelats ordnar, dvs listor över innehavare. Det kanske är mager information, men det är grunden till mer kunskap om hur ordnar använts. Om man inte har skelettet så blir det en väldigt lös människa, det samma gäller kunskap. Tidsperioden är 1748-1979 [Sic!] så det täcker hela perioden. Varför just 1979 vet jag inte, men det kan vara ett fel. Vidare verkar listorna vara sammanställda vid ett senare tillfälle och inte under processen. Det vore roligt om det kunde nämnas lite hur de första banden producerats. Men det kanske kommer.

Nu är det bara att vänta in när det här kommer in på tidningarnas sidor, inte om utan när. Jag kan föreställa mig att Görings svärdsorden gör ”comeback” som ”Svenske kungen gav nazi-Göring en medalj. Ni kan aldrig ana vad som hände sen….” . För att bespara er kostnaden av eventuella artiklar i ämnet gömda i plus-tjänster visar jag här på medaljBlogg gratis detta framtida ”scoop”.

goring-kmo

Görings SVO.

Men det är inte jakten på tveksamma individer bland namnen i matriklarna som är dess främsta förtjänst. Det är statistik. Genom att framställa långa tråkiga excel-blad kan det ge ny information om ordnarnas plats i samhället. Det kommer troligen att förstöra många kvällar framöver för mig…..

Slutligen så konstaterar jag att det kommer garanterat bli mer från dessa matriklar på medaljBlogg. Ta nu och kolla in de handskrivna listorna! Det är ju faktiskt gratis! Tack för den KMO!

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Arkiv, Länktips, Ordnar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kungl. Maj:ts Orden – ONLINE!

  1. jonar242 skriver:

    Reblogga detta på jonar242 och kommenterade:
    Kungl. Maj:ts Ordens matriklar finns nu tillgängliga från Riksarkivet! 🙂

  2. Pingback: Kulturmannens Nordstjärneorden | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.