Tidningsarkiven Online och Källhänvisningshyfs

dn-1929-retushKälla: Dagens nyheter 1929

Alla med ett intresse av faleristiken borde ha en namngiven medalj eller åtminstone ett namn på en medaljör. Det är ett märkligt konstaterande kanske, men min poäng är att ett namn alltid är en utgångspunkt för forskningen. Hur ser utbudet ut på nätet av tidningarnas arkiv där man kan återfinna den historia medaljen representerar?

Det finns en mängd olika sidor som man kan fråga i sin jakt på information. Första stopp borde alltid vara kungliga bibliotekets scannade dagstidningar. Här kan man hitta Aftonbladet, Dagens nyheter, Svenska dagbladet m fl. Det är en sådan mängd information att det kan bli problem att hantera den. Här blir det främsta verktyget hur du använder sökorden, ett ovanligare ord får en bättre träffbild än ett vanligare. Många medaljer har även en silverårsmärkning som kan hjälpa till att binda utdelningen i tid och begränsa sökningsområdet. Kom också ihåg att den sökbara texten är tolkad (OCR) från en bild av originalet, något som kan få märkliga ord att uppstå.

Ytterligare en KB-sida värd att titta på är digitaliserade dagstidningar som har en mängd äldre upplagor, bl a Post och Inrikes Tidningar (fast inte alla). Här är OCR betydligt sämre än den nyare sidan. Bägge sidorna har en bläddringsfunktion, fast försök med en sökning först annars kan du bli sittande en lång stund utan framgång.

Utöver de två nämnda så måste man alltid besöka runeberg för att se om medaljören hamnat i litteraturen eller någon av de få tidningar som finns där. Självfallet finns det en mängd mindre tidningar som publicerat sina alster på nätet. Jag har själv hittat idrottsföreningars tidningar som haft en del intressant information.

Men de exempel som tagits upp har det gemensamt att de är gratis tillgängliga via nätet. I KB:s fall fram till ett visst årtal som styrs av upphovsrätten. Deras tolkning av den gör att fri tillgång slutar idag runt tidigt 1900-tal. Detta gör det besvärligt för de med ett intresse för senare tid. Sökning i arkivet går utmärkt men man kan bara läsa i fulltext längst ner på KB:s bottenvåning och de tio platser som finns där. Hur detta är möjligt är mig oförståeligt. Borde inte den här informationen vara tillgänglig på landets alla bibliotek? Varför binda digital information till en fysisk plats? Hursomhelst så finns det stigar runt det här i vissa fall. Både DN och SvD har en betaltjänst för arkivsökningar, något jag för tillfället sitter med. You pay – you read. I längden tror jag dock att det är ett dåligt sätt att göra sin historia tillgänglig på. Det är betydligt bättre PR att låta det vara fritt. Ökningen av hänvisningar till tidningen skulle kanske öka intresset och resultera i fler prenumerationer. Det är ju grunden i en seriös forskning att du uppger var du hittat din information. Finns ingen källa så är den informationen inte mer än ett fritt svävande påstående – inte fakta.

Apropå källhänvisningar så kan jag konstatera att intresset för bloggens bilder är större än viljan att fråga om lov för att använda dem. Jag är inte så naiv att jag tror att jag skulle ha kontroll över bilder som jag publicerar på nätet. Där lever jag efter Dante-principen: Ni som ger till Internet – låt hoppet fara. Men när min bild dyker upp på en referenssida med bildens lilla vattenmärkningen med min https-adress borttagen (igen)… Ja, då undrar jag vad det är för mening att fortsätta det här. Måste jag ha stora svarta ägarbevis på mina bilder som täcker 98% av innehållet? Det enda jag någonsin insisterat på är att en hänvisning till bildens ursprung, något som i 95% av fallen är min egenproducerade bild. Tydligen är det en orimlig begäran.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Arkiv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.