Samlandets Ramverk

vandring

Samla är en livsstil. Samlare är till sin natur en del hamster och det speglar vår omgivning. Fastän jag ser mig som samlare av medaljer så finns det några samlingar som skräpar runt i kärnsamlingens ytterkant. Dessa ”hangaround-samlingar” är allt från enstaka föremål, som Polisföreningen kamraternas vandringspris från 1944 (på bilden ovan), till mer eller mindre utvecklade mini-samlingar.

En samling som jag för tillfället tycker är roligast, av de icke-faleristiska, är ransoneringskorten. Det är något spännande över ett gäng papperslappar som i ena stunden är viktigt för din överlevnad och i nästa stund bara brasstartare. Många ransoneringskort måste ha råkat ut för det senare ödet, fast oväntat många har överlevt. Jag skulle skriva att det svåraste är att hitta oanvända kort, men det svåraste är nog att få förståelse för den här samlingen hos familjen. Medaljer odyl kan ju vara av ädelmetall och ha ett värde utöver det historiska. Men en hög med gammalt papper….

Den samling som inte heller är faleristisk (åtminstone till 100%) är böckerna. Här har jag en pragmatisk inställning som inte är riktigt samlarmässig eftersom jag kan köpa halvtrasiga böcker bara för informationen. Det är innehållet som är intressantast. Fast inte heller här är jag taliban utan det har tillkommit böcker som bara har utseendet för sig. Varning för böcker dock, de tenderar att ohämmat föröka sig.

Värst är de saker som på något sätt kan knytas till medaljsamlingen. Var ska man dra gränsen? För mig har nog storleken satt stopp för en del inköp. Var ställer man en stor kista eller hänger in alla uniformer man sneglat på? Tack och lov kom jag ifrån att samla stålhjälmar med garderobsutrymme i behåll. Det är väl där mycket av det som triggar en hamnar. Kanske det i slutändan handlar om impulskontroll än kallt avvägande om nya samlingsinriktningar. Nej, nu ska jag leta rätt på stålhjälmarna.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.