En Glad Gubbe med Medalj

gerhard

Bild från öppetarkiv.

Sommaren 1960 var det knäppupprevy med ett veritabelt vem-är-vem i dåtidens underhållningsbransch. Eftersom det även hade varit ATP-omröstning med alla tiders mest framgångsrika politiska poster dök den upp i revyn; ”Gärna medalj, men först en rejäl pension”. Karl Gerhard gör en väldigt porträttlik medaljgubbe och sjunger om andra aktuella medaljgubbar, inklusive sig själv. Han var ju faktiskt samma år tilldelad Göteborgs stads hederstecken, således dubbelkommunmedaljör eftersom han hade St Eriksmedaljen sedan 1949. Kanske den enda kommunmedaljen som det diktats om?

Vi har en revycharmör som gjort en stor bedrift
Han i sång och skrift sprutat har sitt gift
Men i Göteborg tog dom en gruvlig hämnd för de’
Genom att honom ett hederstecken ge
Stadsfullmäktige som bjöd på party kostnadsfritt
Suckade av lättnad, – Se nu har Karl Gerhard blitt

En pigg å glad å självbelåten gubbe med medalj

På sin dingel-dong såg han häpet gång på gång
Å sa: ja undrar ja om den är gjord uti emalj
Har Buttericks haft realisation och utförsalg
Ingen rabulist går säker mer uti detta land
Ett tu tre så har han uti sin hand ett ordensband
Å nu har man förvandlat vår attiske kanalj till

En pigg å glad å självbelåten gubbe med medalj

Det är ingen Karl Gerhard-text om man inte måste slå upp något ord efter man hört den. Själv vet jag nu att ”attisk sälta” betyder någon som uttrycker sig elegant och träffsäkert satiriskt, vilket troligen var det han syftade på. Sen kan jag konstatera att de finns ett korn av sanning i emaljbeskrivningen…. Därmed inte sagt att han inte uppskattade sitt hederstecken. I sonens bok över honom citeras tacktalet ” […] jag betraktar medaljen som den vackraste utmärkelse jag fått och när jag inte bär den på kavajen kommer jag att bära den i hjärtat.” Fina ord, fast den finaste utmärkelsen är som bekant den senaste. Vid tidpunkten var Gerhard redan riddare och medaljör ett par gånger om, bl a Stockholm stads medalj. Men som den artist han var gav han publiken vad de ville höra.

Jag kom att skriva om Karl Gerhard eftersom hans St Eriksmedalj och även Göteborgs hederstecken nyligen, i veckan, såldes på nätauktion. Eftersom de bägge var guld så var det ett något kostsamt nöje, om än inte astronomiskt. De slutade på 5600 respektive 5200 ; lägg till 25% i avgifter. Hans ordnar, som ju inte kan knytas till honom annat än via proveniens, såldes troligen också. Det var en lot riddartecken för St Olavsorden, Nordstjärneorden och Vita rosens orden (den vet jag inte var den kom ifrån), slutade på 4000 + avgifter.

KG

Alla bildrättigheter tillhör www.bukowskis.com .

Det stora ordensspännet är alltså uppstyckat. En liten del svensk historia skingrad, inte helt ovanligt med utmärkelser. Noteras kan att St Eriksmedaljen varit monterad, men inte Göteborgs hederstecken. Om någon har någon bild på Karl Gerhard i ordnar/medaljer så vill jag gärna ha en kopia! Till sist kan jag inte låta bli att konstatera att den medalj som Karl Gerhard har på kavajen troligen är från Baden. Detaljerna är lite luddiga men jag tror att det är civilförtjänstmedaljen.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kommunmedalj, Medaljörer, Nordstjärneorden och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.