Nils F. A. Wieslander – Musikdirektör

I forna tider var musiken en integrerad del av försvaret, precis som de lokala regementena. En av de som spred militära toner var Nils F A Wieslander.

Wieslander föddes 1889 i Ingatorp, Småland, och anställdes 1904 vid Jönköpings regemente. Vid regementet tar han underofficersexamen för att börja som regementstrumslagare fem år senare. Musiken verkar ha varit det som tände Wieslander för det är första steget på hans väg mot musikdirektörsexamen 1919. Jönköpings regemente verkar inte haft plats för honom som musiker och 1923 blir han musikdirektör vid Västgöta regemente. Lilla regementsdöden tvingade honom vidare 1927, denna gång till Älvsborgs regemente. På det nya regementet blev han kvar till pension 1945.

Älvsborgs MK

Älvsborgs regementes musikkår, Wieslander markerad med punkt.

Utöver sitt militärmusikyrke så var han engagerad i bygdens musikutbud. Bland hans meriter kan nämnas ledare för Vänersborgs musiksällskap, grundare av musikskolan i Borås, Par Bricole manskör och instruktör av Borås amatörorkester. Säkerligen finns mer som inte kommit med på nämnda CV.

Wieslander Men det är många som har ett helt yrkesliv utan att ha en endaste medalj att nåla fast på kavajen. Inte Wieslander. Medaljspännet som visas på bilden är tyvärr ofullständigt, men är inte fy skam. Först borde det vara ett riddartecken för Vasaorden, det har enligt reglerna lämnats tillbaka. Först på spännet är istället Kungliga Musikaliska Akademiens medalj för tonkonstens främjande, utdelad 1960. Det är en av få officiella medaljer utan kunglig profil och akademiens högsta utmärkelse. Medaljen utdelas för betydande insatser för svenskt musikliv och Wieslanders motivering lyder: ”Hans hängivna och plikttrogna arbete inom Borås stads musikliv.”

Medalj nummer tre är Sveriges orkesterföreningars riksförbunds förtjänsttecken utdelad före 1950. Slutligen en pensionsgåva 1945 från Älvsborgs befälsförbund i silver, lämpligt graverad ”För nitiskt och förtjänstfullt arbete” på åtsidan.

Utöver medaljerna så finns ett par musikrelaterade bärbara märken och en silverplakett från regementet i gruppen. Tyvärr så vandrar relaterade föremål alltför ofta bort. Men det som återstår är nu ett minne dels över militärmusiken och dels individen Nils Wieslander. Musikdirektör Wieslander går bort 1967  – vila i frid.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj, Medaljörer, Vasaorden och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nils F. A. Wieslander – Musikdirektör

  1. Pingback: Röda Korsets Förtjänsttecken – Instiftat 1941 | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.