Ett Still-Minne från 1885

NRFI en lot tillsammans med det jag egentligen ville ha fanns en liten sliten metallflagga med färgerna blå/vit/röd samt texten N.R.F. Eftersom medaljen var amerikansk trodde jag flaggan också var det, fast med lite underlig färgordning. De flesta försök att få den att tala misslyckades, detta trots att den hade en tydlig text på baksida.

NRKbak

O. Hellström III / still Minne af / sin Båtschef / H. Pripp / för den 27 & 28 juni 1885

Så en dag gjorde jag en sökning på KB:s tjänst med digitaliserade tidningar. Mycket riktigt så, med ett par finjusteringar i sökord, kom det fram en lösning! Flaggan var nordisk-schweizisk. Naturligtvis! Nordiska Rodd-Föreningen i Zürich grundad 1878.

Nordiska roddföreningen i Zürich, räknade endast 5 medlemmar, alla svenskar, har under 3 dagars täflingar lyckats hemföra 6 pris, vunna öfver engelsmän, greker, polacker och Zürichs egna roddare. Af prisen togos tre första pris i N.R.F:s ”fyra” och de öfriga tre i enmansbåtar af de tre af ”fyrans” besättning.

Båtlaget bestod af hrr C.J. Bolinder, S. Mylins, A. Hellström, båtchef H. Pripp, af hvilka i enmansbåtstäflingen P. tog 1:a, M. 2:a och H. 3:e priset. Efter första täflingen utmanades svenskarne af Seeclub Zürich, och såsom ridderlige motståndare voro de genast villiga lemna revanche och vunno en lysande seger, meddelar G.H.-T.

SvD 1885 aug 18

Inte nog med att förkortningen fick sin förklaring, jag fick även baksidans något mystiska meddelande avkodad. Tydligen hade båtchef Pripp blivit så imponerad av resultaten att han delat ut flaggor till minne av triumfen. Kanske min flagga är den enda kvarvarande. Nu frågar vän av ordning hur detta kan knytas till medaljer. Svaret är enkelt – inte alls. Men jag skulle bli förvånad om det inte fallit sig mer naturligt att dela ut en medalj bara 15-20 år fram i tiden.

Idag är Nordiska Roddföreningen i Zurich en social klubb för nordbor i Zürich.

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.