Faleristisk utflykt – Livrustkammaren

Har man någon gång öppnat en bok i ämnet svensk historia så måste man förr eller senare till livrustkammaren. Det bara är så. Det faktum att de kläder som använts vid sådana historiska vändpunkter som Lutzen, Fredrikshald eller maskeradbalen vid operan gör att det är en magnet för de ”frälsta”. Men bland all den stora historien så finns det mindre historia – med faleristisk inriktning.

jesusorden

Blivande Karl XI:s Jesusorden, 1660. INVNr 31311.

Som samlare så är väl inte livrustkammaren ett optimalt ställe för studier; Serafimerorden dyker sällan upp på marknaden och ännu mer sällan de allra tidigaste exemplaren. Istället är det en plats att se de unika föremålen som utgör grunden till den svenska faleristiken. Här finns bl a Jehovaorden instiftad av Karl IX. Här finns serafimersvärdet som Fredrik I dubbade riddare med. Listan kan göras betydligt längre.

oscar

Detalj av Oscar I:s kröningsdräkt 1844.

Det finns fascinerande saker som kan ta i princip hur lång tid som helst att titta sig igenom på museet. Men en annan svindlande tanke är hur mycket som finns i förvaring bakom utställningarna. Tänk om man kunde få se en utställning om ordnar! Oscar II:s samling av ordnar är värd att dra fram eller varför inte Gustaf V, vilken som helst går bra eller varför inte bägge eller flera…. Ja, brist på uppslag finns det inte.

Slutligen måste jag påstå att det är en medborgerlig plikt att studera vårt kulturarv på plats! Nu är det ju också gratis att komma in, hur länge det nu varar. Passa på!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Faleristisk Utflykt, Ordnar och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Faleristisk utflykt – Livrustkammaren

  1. CK Berntsen skriver:

    Ordnarna är utställda i Ordenssalarna, förutom vissa briljanterade ordenstecken.

  2. medaljBlogg skriver:

    Sant. Men idag så är Livrustkammaren gratis och resten av slottet 150kr i inträde. Borde inte kulturarv vara gratis rakt av?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.