Swensk Bergsmans Hedersmärke för Snille och Flit

Gruvfogde C.J. Andersson Riddarhyttan – har en mycket sällsynt medalj.

Citatet återfinns på baksidan av fotografiet föreställande mannen nedan. Men vad är det som gruvfogden har på sig? På bilden framgår också att det faktiskt är två medaljer – vilken är sällsynt?

bergsman AnderssonMannen på bilden är alltså gruvfogde Carl Johan Andersson, bosatt i Riddarhyttan. Han ståtar med ett lite ålderdomligt skäggmode när han går till fotografen 1907. Men det är inte ansiktets hårväxt som är den främsta utmärkelsen utan medaljerna.

Så här vid förra sekelskiftets första år är medaljer sällsynta och ses sällan annat än en och en; ofta är det medaljen som Andersson har i band längst till höger, Kungl. Patriotiska Sällskapets (KPS). Hans exemplar är jetongs storlek och delades ut 1882, vilket gör att hans KPS medalj tyvärr faller utanför SVAR:s databas. Informationen om Anderssons medaljer har vi fått tack vare en artikel i Aftonbladet 1896. Där står även att han börjat sin bana som gruvarbetare i Dalkarlsberget 1860 och nu arbetar som gruvfogde, en slags förman. Fast det är den andra medaljen som intresserar tidningen och gör att fotot får texten ”mycket sällsynt medalj”.

Medaljen som hänger i kedja är Bergsmans Hedersmärke, instiftad 1756. Det är en utmärkelse för skicklighet och flit i bergsmannayrken utdelad till Andersson av kommerskollegium, inte att förväxlas med Jernkontorets snarlika medalj. Kraven på flit och skicklighet verkar ha varit hårda eftersom listan över medaljörer före Andersson endast räknar 73 individer (guld och silver). Medaljen är också ovanlig på så sätt att det är en av två som delas ut i kedja på bröstet; serafimermedaljen är den andra. Visst är det en sällsynt medalj! Men ännu svårare är att hitta fotografier på innehavare…

Bergsman

Exemplar utan upphängning i Uppsala Universitets Myntkabinett.

Som avslutning skänker jag en tacksamhetens tanke till den person som skrivit namnet på baksidan av fotografiet. Troligen hade jag hittat fram till gruvfogde Andersson, men det hade varit betydligt mer arbetsamt. Tack!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Gamla Fotografier Berättar, Medaljörer och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.