För Övergången av Torneå Älv in i Sverige 1809

torneoDet finns dåliga år och så finns det den klass av år som 1809 faller in i. Kriget i Finland hade spillt över till det egentliga Sverige och det gick, lindrigt sagt, inte bra. Men det som var katastrof för Sverige var förstås en stor framgång för tsarens Ryssland. Militära framgångar firas på många olika sätt och en tradition i Ryssland var (och är) att de lägre graderna fick en medalj som minne.

Alexander I instiftar genom ukaz 14 april 1809 två medaljer för soldaterna; högre grader fick ordnar och andra belöningar. En för ”Övergången till den svenska kusten” [min egen översättning]; den skulle belöna de trupper som tagit sig över Kvarkens is och slagits vid Umeå. Den andra medaljen var för ”Övergången av Torneå [älven] in i Sverige”. Torneå-medaljen var för de under befäl av Sjuvalov som förföljde den retirerande svenska armén. Något som resulterar i svensk kapitulation i Kalix 23 mars; ett Sveaborg i miniatyr och på land. Belöningen för trupperna blev utöver medalj även en kontantbonus på två rubel; betydligt mer då än de 30 öre de är idag.

Utseendemässigt är de tidstypiska med kejserligt chiffer på ena sidan och stor förklarande text på åtsidan. Metallen var silver, som vanligt, och bandet var St Andreas ordens blåa. Vid den här tiden var det inte de klassiska ryska mässingsbandshållarna utan ett tygband som fäste medaljen på uniformen.

Vad ska en historisk medalj kosta? Kan man sätta ett pris på det? Naturligtvis. På senaste försäljningen i New York fanns ett exemplar utan ögla och ett utropspris på 600usd, uppskattat 750usd. Den blev osåld. 2012 såldes en i Ryssland, med öglan kvar, för 26 000sek. Så pris på sällsyntheter är svårt och beror helt på vem som bjuder på auktionsloten. Men på eBay finns massor för ett pris som brukar ligga runt hundralappen; i Kina är styckpriset bättre men de vill ofta sälja i grossistkvantiteter. Gemensamt för alla dessa är att de är vad snälla människor kallar replikor och jag benämner förfalskningar. Medaljen överst i inlägget är en sådan kinesisk-rysk medalj. Flera varianter kan ses här: http://medalirus.ru

Idag kanske medaljen främst är en påminnelse om den starkes rätt. Anfallskrig kan löna sig…. om man vinner.

Torneå

Äkta medalj från Kungl. Myntkabinettet.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.