Faleristisk Utflykt – Kungl. Myntkabinettet

Nyligen var jag på blixtbesök till Kungliga Myntkabinettets utställningar. Jag hade tid till övers, vägarna förbi och det var gratis inträde; svårslagen kombination. Men vad kan man som fanatisk faleristiker skåda? Tja, man behöver inte springa benen av sig för att beskåda allt…

Myntk

Längst bort med röd bakgrund är medaljmontern.

Ett museum som har ordet ”mynt” i namnet har redan gjort klart vad man prioriterar. Bärbara medaljer och utmärkelser är få och långt emellan. Men det finns en del sevärdheter, mellan mynten. På den översta utställningsvåningen har man en monter med de moderna svenska medaljerna. I den återfinns alla regeringsmedaljer, de kungliga plus ett par till, uppvisade med från- och åtsida i många fall. Fast om jag hade monterat detta så hade jag nog gjort andra val. Som det är nu verkar det vara fråga om lite nödlösningar; det klassiska dilemmat: antal vs. utrymme. Minus för den helt ”nakna” Nit och Redlighet; knappast värdigt en museimonter.

Monterns innehåll kan man dock inte klaga på utan här återfinns flera medaljer som aldrig kommer beröra min samlingslåda fysiskt. Prins Carl-medaljen vore en graal att leta efter, men troligen kommer den inte ut på marknaden. Prinsens montergranne Prins Eugenes medalj har däremot varit ute till försäljning ett flertal gånger. Kanske kommer han hamna i lådan om stjärntecknen står rätt.

EochC

Prins Carl- resp. Prins Eugene-medaljerna. Notera hur dålig finish Prins Carl-medaljen har.

Roligare har de som är intresserade av äldre medaljer; museet har flera bärbara äldre utmärkelser. Ni som gillar bling-bling från 1600-talet har en del tid att spendera här. Samlare som mig, med inriktning på 1800 och 1900-tal, får lämna museet lite otillfredsställd. Nu är väl inte vi samlare/intresserade av utmärkelser så många att man behöver boka globen för sammankomster. Men det vore roligt om det fanns en historisk del i utställningarna om bärbara belöningar. Nu finns det bara nutida medaljer, i stort sett. Inte ens Tapperhet i Fält/till Sjöss kunde jag hitta; däremot en rysk medalj för Torneå 1809.

gurraJag vet att det finns saker i museets källarvalv som skulle få de flesta faleristiker att vattnas i munnen. Om vi inte kan få drägla i permanenta utställningar så kanske vi kunde få det i någon tillfällig? Svenska bärbara medaljer under 200 år, eller något liknande namn. Tänk på det Myntkabinettet!

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Faleristisk Utflykt och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Faleristisk Utflykt – Kungl. Myntkabinettet

  1. Pingback: Faleristisk Resa: Krakow | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.