Skridskogängarnes Konung får Kunglig Medalj

Kunglig medalj för att häftiga tricks på inlines? En 360 ollie i skateparken så blir man kallad till slottet? Nja, idag ska det väl mer till för kunglig medalj. Men 1867 delade faktiskt Karl XV ut medalj med en snarlik motivering.

Karl XV har ett rykte om att ha varit mer än frikostig med utmärkelser. Om det är hans samtid som jämförde med tidigare bruk eller om han verkligen var extra generös vet jag inte. Klart är att han delade ut fler medaljer och ordnar än sina föregångare. Klart är också att kungens egna efterföljare fortsatte att dela ut mer utmärkelser i en stigande spiral. En av dessa utdelningarna var till Jackson Haines, amerikansk skridskokung.

Haines hade studerat ballet i Europa och återvänt till USA. I hemlandet kunde han inte hitta jobb som dansare; ballet sågs som dekadent europeiskt. Han gick med i en skridskoklubb och resten är historia. Kortfattat kan vi konstatera att Jackson Haines uppfann konståkning som vi tänker det idag; musik, kostymer och dramatiska rörelser.

SSMC00 016
Jackson Haines Källa: Stockholmskällan

På 1860-talet kom Haines till Stockholm och orsakade stort intresse. Som skådespelare och extraordinär skrinnare, både med hjul och på is, fascinerade han omgivningen. Han höll uppvisningar och donerade ibland även intäkterna till välgörenhet. Till saken hör också Haines utseende, hans skridskokläder var nedhängda med diverse amerikanska medaljer. Sverige vid den här tiden var en rätt torftig utmärkelsemiljö så en stor mängd medaljer väckte förstås uppmärksamhet. Bilden till vänster visar Haines med tio medaljer, troligen ingen svensk. Två bör vara guldmedaljer från ”Championships of America” 1863 och 1864; en föregångare till vad som idag är ”U.S. Figure Skating Championships”.

Skridskokonstnaren_haines_sondags_nisse_nr_12_1866

Källa: Stockholmskällan

Möjligen kan hans redan imponerande samling utmärkelser påverkat kung Karl XV när han ville belöna Haines. En lätt sarkastisk text i Söndagsnisse menar att Haines borde snart ligga bra till för en Litteris et Artibus. Men det blev ingen Litteris för Haines utan en hovmedalj (idag motsvarande H.M. Konungens medalj). Fördelen med en sådan belöning var att den delas ut helt efter kungens tycke; naturligt då kungen betalar för den ur egen ficka.

Hovmedaljen hade även den fördelen att baksidan var slät; man kunde alltså gravera in passade text efter behov. Det var en nyhet som Karl XV infört; tidigare hade man medaljer med upphöjd text som krävde en ny stans för varje medalj. Så ”kron-Kalle” strödde inte bara medaljer omkring sig….

haines

I tidningsnotisen noterar vi vad Jackson Haines gjort för att få medalj. Men det är också intressant att man tycker det är värt att skriva ”med krona”. Kungliga medaljer borde väl alla ha kunglig krona? Syftar man på de äldre hovmedaljerna som var bärbara och därför saknade krona? Kanske det bara ”lät bra i texten”? Hur som helst uppskattade Haines sin medalj, inte oväntat, och skickade ett tackbrev som finns bevarat och som Stockholmskällan publicerat.

Sir

I have the honour to acknowledge receipt of your distinguished favor of this morning notifying me of his Royal Majesty the Kings pleasure to bestow upon me his Gold Medal with crown of the 8th size.

I cannot sufficiently express the sense of gratitude and pleasure this peculiar token of his Majesty’s affiliation of my art awakens in my mind. But I beg most respectfully to assure you, that among the most endearing and pleasurable remembrances I cherish of my sojourn in Europe, will be that of Sweden, its Monarch, its people, and the Royal Theatre of the capital.

With the most fervent homage and gratitude towards his Royal Majesty, and every sentiment of respect for yourself

I have the honor to remain

Your most aff. & humble servt.
Jackson Haines

Jackson Haines fortsatte sin turné runt om i Europa. Framgångarna löste av varandra tills en dag i Finland då Haines råkade ut för lunginflamation på väg mellan St Petersburg till Stockholm i släde. Vid den här tiden är det en dödsdom; kanske han åkt för dåligt klädd. Oavsett anledningarna så avlider Jackson Haines och begravs i Karleby. Märkligt lite finns på nätet om hans bortgång, inte ens ett tillförlitligt datum. Det som skulle vara kul att veta är om Haines medaljer finns bevarade. Kan det vara så att i någon finsk byrålåda ligger en skatt som väntar på att återfinnas?

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Gamla Fotografier Berättar, Idrottsmedalj, Medaljörer och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skridskogängarnes Konung får Kunglig Medalj

  1. Phaleristica skriver:

    Oscar II:s hovmedalj fanns under en period i varianter med eller utan krona. Det är inte omöjligt att Karl XV även delade ut sin medalj utan krona, vilket skulle förklara texten i tidningen.

  2. medaljBlogg skriver:

    Tack för ditt inlägg! Det kan mycket väl vara så att indelningen med och utan krona fanns redan under Karl XV. Jag läste Löfgrens artikel om hovmedaljen och han skriver att den första nedskrivna instruktionen om hur medaljen ska utdelas är ett cirkulär från 13 november 1876. Det kan vara troligt att man då slog fast en redan existerande tradition. Det kan ju också vara så att det finns en tidigare text som var okänd för Löfström.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.