Röda Arméns XX-årsjubileum

RKKANär Röda Armén fyllde tjugo tyckte man att det skulle firas med en bärbar medalj. Alla som hade tjugo års tjänst i Arbetarnas och Böndernas Röda Armé (förkortat RKKA på ryska) den 23 februari 1938 eller tilldelats Röda Fanans orden under inbördeskriget var tillgängliga för medaljen. Totalt antal medaljörer blev drygt 37 500 personer (siffra från 1995). Mängden bedrar något eftersom det här är en av de mer sällsynta sovjetiska medaljerna.

 Året som medaljen instiftades är ett märkesår i rysk historia eftersom utrensningarna av ”statsfientliga element” var i full gång. De medaljörer som klarat sig fram till 1938 skulle finna sina led betydligt uttunnade under åren som följde. Utrensningar och krig gjorde att  tjugoårsmedaljen var en sällsynt syn på uniformerna under 50-talet.

XXmed

En ovanlig bild med två medaljörer, troligen läkare vid ett fältsjukhus.

 Motivet på baksidan var först tänkt att vara en soldat på post. Den passive rödarmisten blev ratad eftersom han ansågs alltför dålig symbol för den Röda armén. Han ersattes av en mer krigisk soldat som siktar sitt gevär mot fienden; S. Dmitriev gjorde designen.

Vad Dmitriev inte kunde föreställt sig var hur hans medalj skulle kopieras och förfalskas. Tyvärr är även medaljen högst upp i inlägget en usel förfalskning som idag inte skulle lura många samlare. Ännu ett tyvärr är att fejkarna idag är mycket, nej, MYCKET välgjorda och med lätthet lurar även erfarna samlare. Det är en av anledningarna till att jag slutade samla sovjetiska utmärkelser; förfalskningarna är helt enkelt för bra. Förfalskningen köpte jag som en utfyllnad, men kom fram till att den skaver mentalt i samlingen. Den saknar den kärna som är anledningen till att jag samlar – historia. ”Utfyllnadsexemplar” kommer inte att ha någon plats i min samling. Den stackars metallbit som illustrerar inlägget tjänar nu som påminnelse om varför det är så.

 RKKAdocUrkunden ovan tillhörde militärläkare 2:a rang Moisej Grigorevitj Dangulov, en armenier. Hans dokument är daterat samma dag som ukazen (ung. kungörelse), vilket också var Röda arméns dag vilket idag motsvarar Fosterlandets försvarares dag i Ryssland. Pappret i sig kan inte säga oss mycket mer om Dangulov, men narodpodviga.ru desto mer. Här kan man hitta Dangulovs militära historia från 7 november 1917 (första dagen på revolutionen) fram till 1945 och hans tjänst vid militärläkarakademien. Urkunden är åtminstone äkta och snäppet svårare att hitta än medaljen. Go figure.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Samlande och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.