Prins Oscar på Tradera

På sommaren brukar det mesta gå på sparlåga, så även säljande och köpande. Men det är också fyndens tid om man vet vad man vill ha. Förra sommaren köpte jag en ”berömliga gärningar” för en hundralapp och listan kan göras längre. Ett inköp som jag klassar som fynd i år är korten på prins Oscar och hans fru Ebba. På sin tid orsakade paret en skandal eftersom Ebba Munck af Fulkila ”bara” var adlig och inte kunglig. Oscar avsade sin plats i kön till tronen för att gifta sig med sin Ebba. Inte populärt hos kungen, men det gick hem hos vanligt folk. Kanske de kungliga blev lite mer mänskliga och inte bara sågs som stela oljetryck på väggen. Hur som helst saknar Ebba ordnar på kortet så det är Oscar som håller inlägget inom bloggens ramar.

Prins O

Serafimerorden, St Olavs ordens storkors och Carl XIII:s orden.

Prinsen har tagit sitt kort efter 1897 då han blev konteramiral och före 1903 det år han utnämndes till viceamiral; gradbeteckningen på armen syns inte eftersom bilden är beskuren. Kanske är det ett kort för att föreviga sig som konteramiral?

Idag är det väl inte många som vet vem prinsen var och det är väl förståeligt. Hans största insats i historieböckerna är väl att han blev den frälste prinsen; djupt religiös och verksam i det som idag är en gren i frikyrkoträdet. Men han är också far till en svensk som alla borde veta vem det är : Folke Bernadotte.

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Gamla Fotografier Berättar, Ordnar, Samlande och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.