Medaljforskning – överkurs

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hur man kan få sin Kungliga Patriotiska Sällskapet-medalj att berätta sin historia. Det är inte svårt och om man har ett SVAR-abonnemang så kan man göra det vid skrivbordet hemma, annars får man gå till bibblan. Men om man vill gå på djupet med sin medalj så måste man till arkiven. Handlingar om medaljer är i stort obefintliga online, till och med KPS-databasen är bara en sökingång till arkiven.

Som exempel på vad man kan hitta har jag tagit en gammal bekant: Maria Holmberg, en av bara åtta kvinnliga mottagare av ”medborgerlig förtjänst” under Oscar I (vad jag vet). Hur jag hittade rätt kvinna bakom medaljens namn på nätet har jag redan skrivit om. Vad jag inte berättat om är ursprungskällorna och så lite kött på benen från släktforskning.

Konselj

I SVAR:s utbud finns en sammanställning av konseljhandlingar 1840-1920. Det är de handlingar som utgör den informationen som regeringen fattat beslut efter. Eftersom ”medborgerlig förtjänst” är en regeringsmedalj så hittar vi Holmberg här:

Ecklesiastikdepartementet
1850.10.12
Ärendenr: 15
Diarienr: 774
Nyköpings landshövding om någon belöning….[…]

Notera att det inte står ”medalj” någonstans, så om man söker i databasen efter fel ord hittar man inte rätt; bästa väg är troligen namnet. Den viktigaste informationen från databasen är departement och datum. Har man de två så kan man alltid hitta sig fram till arkivvolymen. Alla konseljhandlingar finns på Riksarkivet så man måste ta sig till Marieberg i Stockholm för att läsa. Vad finns då i mappen? Inte allt för mycket är väl det ärliga svaret. Totala antal papper är två lösa och aktens omslag. Om inte omfånget är så imponerande så säger innehållet mer än vad som var känt.

Första dokumentet är en text från 23 juli 1849 från hushållningssällskapets ordförande. Han anhåller om en belöning till änkan Maria Holmberg ”hvilken sedan år 1823 med berömvärdt nit och öm omvårdnad om de sjuke samt sålunda till Häradsbornes synnerliga belåtenhet tjenstgjort såsom ensam sköterska vid Häradernes i Eskilstuna belägne Lazarett, […]”. Men ,understryker han, det är inte fråga om någon ekonomisk ersättning eftersom Holmberg ”befinner sig under tämligen goda omständigheter”. Det man vill är  ”att bereda henne den glädjen att se sig bemärkt af en älskad Öfverhet.” Kanske inte en formulering som skulle gå hem idag…

Nästa dokument är från prästen i Eskilstuna som skriver 15 augusti 1849. Han intygar var Holmberg är född och inte minst om hennes personliga kvalitéer. Prosten skriver att Maria Holmberg ”eger god christendomskunskap, har ordentligen begått Herrans heliga nattvard, med omsorg uppfostrat sina barn, som hon varit Sköterska vid detta Lazarett har hon med särdeles omsorg förrättat sin svåra och mödosamma tjenst och derigenom gjort sig synnerligen förtjent af samhället.”

Holmberg

 Till sist så har landshövdingen vidarebefordrat allt till ecklesiastikdepartementet 20augusti 1849. Han har inget att tillägga utan sammanfattar ärendet utanpå aktmappen.

Själva regeringsbeslutet har jag inte letat på än, men det troligen inte mer än standardtext. Fast det är den sista lösa tråden på Holmbergs medaljbeslutsväg så jag återkommer i en sista del av forskningsinläggen, i alla fall gällande Holmberg.

”Släktforskning”

Eskilstuna

I mitten av bilden syns lasarettet i Eskilstuna, version två. Källa: Eskilstuna stad

Fastän jag inte är släkt med änkan Holmberg (fast osvuret är kanske bäst) så kallar jag den här delen släktforskning; egentligen är väl personforskning ett mer korrekt namn. När man nu fått fram varför medaljen delats ut är det logiskt att försöka se hur Maria Holmbergs liv såg ut. Går det att veta? Naturligtvis! Jag vill påstå att det är den lättaste delen. Har man någon släktforskningstjänst på datorn är det snart gjort. Är man bara fläckvis intresserad (som jag) och saknar eget abonnemang kan jag tala om att de flesta bibliotek har alla dessa tjänster  i utbudet. Nu kan man få en bättre förståelse vem medaljören var.

I husförhörslängden så hittade jag en notering av hur Holmbergs föregångare tilldelats Kungliga Patriotiska Sällskapets (KPS) jetong i halskedja. Trots att det är en annan person säger det kanske en del om hur det finns en tradition av bärbara belöningar i lasarettets ledning. Varken KPS eller regeringsmedaljerna delades ut frikostigt vid den här tiden. Man får också en känsla av att det var en stor sak att få belöning.

Maria Holmberg föddes 11 mars 1792 i Husby Rekarne socken som Maria Olsdotter Lindblad. Vid 30 års ålder flyttar hon in i gård nr. 33 i Eskilstuna där lasarettet ligger för att arbeta som sköterska. Hennes man har tjänst som dräng i grannhuset. Bara tre år senare föds deras dotter Maria Petronella som dör i feber en tid efter sin ettårsdag. Kanske är det sjukdomar från arbetet som följt med hem; säkert kan vi aldrig veta men hygienförståelsen är låg vid tiden. Åren som följer får Maria Holmberg ytterligare fyra barn som alla överlever. Tragedierna har dock inte lämnat henne och 1838 dör hennes man Per Holmberg av en förkylning. Arbetet fortsätter på lasarettet och först 1856 går hon i pension. Sin sista tid bor hon fortfarande på lasarettet, gård nr. 66 (som ses på bilden ovan). På vintern 1865 avlider Maria Holmberg i sviterna av en lunginflammation. Döttrarna har då lämnat Eskilstuna för Stockholm och Maria Holmbergs kvarlevor förs dit för att begravas.

Vem hade kunnat ana vilken historisk resa impulsköpet på auktionsfirman skulle bli. Det som skulle sätta pricken över i vore om det fanns en bild av henne. Tyvärr så är det nog hopplöst med tanke på att 1860-tal har hon nog inte pengar för att ta sin bild. Visitfotografierna hade också precis kommit i mode när hon går bort. Fast omöjligt kanske det inte är….

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Arkiv, För Medborgerlig Förtjänst, Medaljörer, Regeringsmedalj, Samlande. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Medaljforskning – överkurs

  1. jonar242 skriver:

    Reblogga detta på jonar242 och kommenterade:
    Medaljblogg fortsätter med ännu ett toppeninlägg om faleristisk forskning; konsten att hitta handlingar kring en medaljs förlänande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.