Alla dessa Pro Patria….

PPDet finns grejer man stör sig på. Det är för det mesta inte något stort och livet fortsätter vare sig dessa existerar eller inte. Men när man hittar dem gång efter annan blir man lite trött. En av dessa grejer för mig är alla ”Pro Patria”-medaljer överallt. Inte medaljer utdelade av Pro Patria, de gillar jag, utan beskrivningen av alla möjliga medaljer som Pro Patria; allt från ”nit och redlighet” till svärdstecknet klumpas ihop som just ”Pro Patria”.

Visst kan det vara svårt att veta vad det är för medalj man ser på bild, i synnerhet om det bara finns bild på åtsidan. Har man medaljen i handen blir det enklare av den enkla anledningen att det stora flertalet medaljer har text. Läser man det som finns skrivet märker man snart att det är en medalj för nit och redlighet eller något annat. Medaljskaparen räknade med att folk skulle känna igen deras belöning. Det är själva grundkonceptet att ha bärbara utmärkelser på sig; de som ser medaljen ska känna igen den och imponeras av de bakomliggande handlingar den representerar. Därför är det lite tröttsamt att se att alla medaljer är beskrivna som Pro Patria eller Patriotiska Sällskapets (KPS) medaljer eller bara ”medalj”. Valfri dag i veckan kan man se en medalj felaktigt beskriven på Tradera och på diverse forum ökande antal tvärsäkra inlägg om medaljen som utan tvekan är en Pro Patria. Ödmjukhet i förhållande till vad som är kunskap och vad som är gissning vore trevligt.

Vi kan alltså konstatera en ”vem bryr sig”-inställning till beskrivningar av bärbara medaljer. Som samlare kan man ofta utnyttja den usla beskrivningen och få medaljer till underpris. Korrekt information borde däremot ligga i säljarens intresse när det innebär högre inkomst, åtminstone kan jag tycka det. Problemet är inte att jag inte vill köpa medaljer billigare, utan snarare hur jag ska hitta dem? En uselt beskriven medalj kan bli som nålen i höstacken.

Puh, nu har det värsta lagt sig. Om ni läsare inte märkt redan så är det här ämnet en återkommande blodtryckshöjare för mig. Nu känns det bättre. Förresten så vann jag en medalj på Tradera nyligen. Den blev hyfsat billig eftersom den låg i fel kategori och var uselt beskriven…..

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.