Skidklubben Bore – Ad Memoriam

 

Bore2

Klubbar är inte mer än summan av sina medlemmar. Det kunde skidklubben Bore konstatera redan vid förra seklets början. Texten på medaljens frånsida visar att klubben lade ner verksamheten 1906, efter bara 14 år. Men vad var och varför försvann då Bore?

Skidåkning var innegrejen under 1880-talets Stockholm. Det bildades en klubb och hölls tävlingar. Men intresset var övergående och utövandet började snart att tyna bort. Skidåkning hankade sig vidare genom sällskapet för främjande av skolungdomens fria lekar. Så snart det var vinterlov och skidföre skaffade man expertinstruktörer från det norska gardet, då förlagda i Stockholm. Både Djursholm och Skanstull begåvades med var sin station och norska instruktörer. Skidåkning var åter i ropet och man anordnade en tävling med pris donerat från norska statsrådsavdelningen i Stockholm. När det norska gardet återvände 1888 så tappade även intresset för skidåkning i huvudstaden.

Fröet var dock sått efter en ryckig inledning och Föreningen för skidlöpningens Främjande i Sverige grundas 1892, samma år som skidklubben Bore bildas. Idrott på den här tiden var en kostsam verksamhet som även krävde fritid, något få hade i mängder. Man var kort sagt tvungen att ha råd att kosta på sig en hobby. Kanske var det som till slut avlivade Bore, ett sjunkande medlemsantal och andra saker som lockade? Tröttnade åkarna och ville lägga sina resurser på annat? En konkurrent hade tillkommit i Stockholm med namn Rimfrost. Var det inte plats för fler klubbar, när också andra idrottsklubbar tog med skidåkning i verksamheten t.ex. Djurgården? Mitt kunskapsområde när det gäller förra sekelskiftets skidklubbar är dåligt och förmodligen finns det litteratur att hitta.

Svaret på varför skidklubben Bore avvecklades efter ynka 14 år kommer inte den här texten lyckas reda ut. Ibland får man helt enkelt acceptera att man inte kommer längre än dit man står. Men kanske borde frågan istället vara: Vem ville gå runt med en bärbar minnesmedalj över en nedlagd skidklubb? Var den ett ”bevis” på att man varit grundare av sporten om man blev medlem i andra klubbar?

 BoreMedaljen på bilden bredvid är identisk i motiv och text med den bärbara medaljen. Den följde med i samma köp. Bägge medaljerna ser jag som bonus eftersom ingen av dem var det som jag egentligen ville ha i auktionsloten. En något oväntad bonus så att säga. Mitt ”riktiga” köp kanske dyker upp i ett framtida inlägg….

Tjockleken på den ”förvarbara” medaljen är mer än dubbelt jämfört med den bandförsedda. Konstnär är August Högel.

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skidklubben Bore – Ad Memoriam

  1. Pingback: Svartvita Idrottshjältar – med Medalj | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.