Junemedaljens Diplom

Jag kan redan nu föreställa mig hur majoriteten av de få läsare jag har klickar sig vidare. Kommunmedaljer är ingen höjdare för de flesta. Varför det är så är väl heller inte så svårt att sätta fingret på; majoriteten kan väl anses utdelade till kommunarbetare för lång och trogen tjänst. Men jag deklarerar stolt: medaljBlogg gillar kommunmedaljer!

Mitt eget samlande sträcker sig till silver eller guldförgyllda medaljer. Tyvärr så kostar guldmedaljer mer än de smakar, om man kan säga så. En av de medaljer som delades ut i guld men ändå representeras i samlingen är Junemedaljen, Jönköpings kommunmedalj.

Jönköpings stad ville ersätta de medaljer som man ansökte om hos Kungl. Patriotiska sällskapet (KPS). En egen medalj skulle visa vem som delat ut den och man skulle slippa KPS:s regler. Eftersom den tänktes vara en direkt ersättare av KPS-medaljen ville man inte att den skulle utdelas för speciella insatser, som t ex St Eriksmedaljen. Istället skulle Junemedaljen, som den döptes till, belöna det man kallade ”vardagsheroism”. En sympatisk tanke, att inte likställa 30 års arbete med en enskild insats. Saken skickas för yttrande från tjänstemännens och kommunalarbetarnas organisationer. Svaren kan sammanfattas ungefär så här: Ok, men finns det inget annat? Stärkta av detta odelat positiva beskedet instiftas medaljen i stadsfullmäktiges protokoll 18 mars 1949, § 98.

 Medaljers urkunder och diplom är svårt att hitta. Av någon märklig anledning vill inte folk göra sig av med någon typ av papper med namn på. Graverade medaljer går bra, men papper – Gud nej! Kanske är det så att man tror att pappret saknar värde eller tvärtom har ett enormt värde. Oavsett anledningar så har jag bara två typer av diplom till kommunmedaljer i samlingen: St Eriksmedaljen och Junemedaljen.

Junemedaljens Diplom

Ett pampigt diplom till ”vardagshjälte” Sterner. Bilden tar tyvärr bort gulddetaljerna i bilderna. Någon har också haft snilleblixten att texta medaljörernas namn med guldfärg. Tyvärr har inte idén funkat och färgen mattats till någon nyans av gul; traditionell svart tusch hade sett bättre ut.

Finns det några oönskade medaljurkunder eller diplom så lovar jag ge dem ett gott hem. Kanske tillskotten till och med kan ta en plats i mitt maratonprojekt över kommunmedaljerna där den kunskap jag gnott ihop ständigt ökas och omarbetas; inte helt olikt Sisyfos arbete.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kommunmedalj, Medaljer, Samlande och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.