eBoktips – No Deed Forgotten

Vill du veta mer om hur sovjetiska utmärkelser förtjänades men har inte tillräckligt bra ryska? Hur är din engelska? Nu finns det en bok från David A. Schwind fullstoppad med sovjetiska utmärkelsemotiveringar från 2:a VK att köpa som eBok på Amazon.

Författaren är en välkänd samlare av sovjetiska utmärkelser, aktiv på forum och fd innehavare av en webbsida i ämnet. Många är de grupper som passerat hans händer. David Schwind är också en samlare som ser historien bakom utmärkelsen som minst lika viktig som den fysiska belöningen. Därför har han genom ryska arkiv tagit fram arkivdokumenten som står i bokens fokus.

Boken kan grovt indelas i två avdelningar, först en del med biografier och personens alla utmärkelser sedan ”lösa” utmärkelser med motiveringar. Till sist finns även en del om hur mekaniken i arkivforskning av sovjetiska utmärkelser går till.

Här är ett smakprov ur bokens text: Zhikunov, Ivan Ivanovitj; löjtnant vid tunga stridsvagnskompaniet, 259:e stridsvagnsbataljonen, 143:e stridsvagnsbrigaden.

Den 23 mars 1942 i området vid by Usovo mötte stridsvagnen under befäl av Sovjetunionens hjälte löjtnant Lazarev en överlägsen styrka på sex stridsvagnar som man angrep. Två av stridsvagnarna förstördes, de andra jagades på flykten. Löjtnant Zjikunovs besättning, som slogs i en annan del av byn Usovo, såg Lazarevs strid mot de fientliga stridsvagnarna och kom till hans hjälp. Zjikunovs stridsvagn tog strid mot de fyra retirerande stridsvagnarna. Stridsvagnens skytt, sergeant Fadeyev, förstörde tre av stridsvagnarna, men en lyckades fly.

Zjikunovs stridsvagn förstörde sedan en antitankkanon, som besköt dem från en timmerbunker. Annat fiendeartilleri öppnade eld mot stridsvagnen. Vagnens torn fastnade och skytten sergeant Fadeyev blev sårad. Stridsvagnen fattade eld. Zjikunov beordrade föraren att krossa fiendeinfanteriet med stridsvagnens larvfötter. Föraren, fanjunkare Lekomtsev, bröt in i fiendens position krossade en kanon, som beskjutit stridsvagnen med brandgranater, och förintade uppemot trettio infanterister. Därefter förstörde han flera utbrända hus som tjänat som skydd för fientliga ksp-skyttar. Radioman Jesakov lyckades släcka elden och öppnade eld mot fascisterna med ksp.

En motattack som planerats av fienden mot motståndspunkten i närhet av byn Usovo slogs tillbaka. Fienden led kännbara förluster efter striden ledd av stridsvagnar under befäl av Sovjetunionens hjälte Lazarev och löjtnant Zjikunov. Tillsammans förstörde de fyra fiendestridsvagnar, ett pansarfordon, två timmerbunkrar, fyra kanoner och upp till tre plutoner infanteri. Efter striden återvände bägge stridsvagnarna till återsamlingsplatsen.

Stridsvagnsbefäl löjtnant Zjikunov visade mod och tapperhet och förtjänar att tilldelas Leninorden.

Zjikunov fick Leninorden nummer 9500 och överlevde kriget. Hade han gjort samma sak senare i kriget hade han troligen blivit Sovjetunionens hjälte.

Sist men minst är priset 6,24$ (ung. 48sek när det här skrivs). Det finns ingen bok i ämnet som kostar det. Prisvärt är bara förnamnet. Om boken gjorts i papper landade priset runt 80$, en viss skillnad eller hur. Jag rekommenderar den här boken som är ett utmärkt komplement till en annan engelskspråkig bok i ämnet: Echoes of war.

 

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Arkiv, Bokrecension, Samlande och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.