Svenska Brandkårernas Riksförbund Ftjt

Från en långsamt start i Skåne 1908 hade de frivilliga brandkårerna organiserat sig mer och mer. När så försäkringsbolagen på 20-talet beslöt sig att delta ekonomiskt både lokalt och på riksnivå krävdes en omorganisation. Nu skulle alla brandkårer in i samma ram och nya stadgar innebar ett nytt namn: Svenska brandkårernas riksförbund. I samband med detta instiftades också en medalj 1928. Den nya belöningen skulle tilldelas för lång och trogen tjänst samt särskilt berömvärda prestationer.

BRF

Svenska brandkårernas riksförbunds medalj, 1928-1950

Nästa förändring kom med brandlagen 1944 där det slogs fast att alla landskommuner skulle hålla en egen brandkår. Stadgar måste revideras och allt sådant tar ju tid. Fem år senare kan man klubba de nya stadgarna på årsmötet och som en del av det nya är en förtjänstmedalj med kunglig bild, nådigt tillstånd 11 feb 1950, och ett förtjänsttecken. Nu blir det lite rörigt.

BRF2

Svenska brandkårernas riksförbund förtjänsttecken, 1950-1963

Den första medaljen 1928 delades ut i silver och brons med ett rött band som har två smala gröna band på vardera kanten. Förtjänstmedaljen och förtjänsttecknet som instiftade 1949 behöll samma band. Valörerna ändras också, bägge utmärkelserna blir nu i guld och silver. Formspråket med brandhjälmar och yxor behålls, förbundets symbol, men den snygga stiliserade elden försvinner på det nya förtjänsttecknet.

1963 slås Svenska brandkårernas riksförbund samman med Svenska brandskyddsföreningen och helt nya utmärkelser ser dagens ljus. Men det är ämne för en helt annan text.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Brandmedalj, Medaljer och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenska Brandkårernas Riksförbund Ftjt

  1. Pingback: Brandmannens medalj | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.