Riksidrottsmärkets varianter

rimNej, jag vet att riksidrottsmärket inte är en medalj (till skillnad från åtskilliga Tradera-säljare). Men den är ett bärbart idrottsmärke som ofta dyker upp på gamla kort och till försäljning. Därför kan det vara intressant att titta lite närmare på den och dess olika varianter. Men för att begränsa mig lite behandlar jag bara numrerade märken av brons.

Kriterierna för märket ändrades över tid, inte så märkligt när det handlar om dryga 66 år. Från första början var det fem olika prov uppdelade på olika idrotter som tillsammans gjorde att du kvalificerade till ett märke. Tanken var att genom märket öka gruppen idrottsintresserade och sedan hålla dem kvar med efterföljande märken, 1946 kunde märkestagning pågå 18 år. Men detaljstudier av vad du skulle göra för att få ett märke får sökas på andra ställen.

Nåväl, nu till den navelskådande delen av det här inlägget – variantbestämmande. För att göra det på enklaste sätt har jag utgått från baksidan. Framsidan har väldigt små skillnader och ibland har ägaren putsat bort dessa. Därför är den orörda baksida bäst.

Den första typen som jag noterat är tillverkad av firman M. Petterson i Stockholm. Firman är känd för sin knapptillverkning men gjorde bevisligen märken också.

rim PetterssonTyp 1. Handgraverat serienummer; ? – 5 000?

Den andra typen är tillverkad av hovjuvelerare C. G. Hallberg. 1908 tillverkades märken i valörerna brons, silver och förgylld silver. Om man hade pengarna kunde man även specialbeställa ett märke i rent guld från Riksförbundets kansli som förmedlade alla märken.

Ulander

Olof E H Ulander, kapten vid Kungl. Livgrenadjärregementet och gymnastiklärare vid samrealskolan i Söderköping.

Typ 2 Handgraverat serienummer; 5 000 – 12 000?

Den tredje kända tillverkaren är C.C. Sporrong & Co. Nu blir det komplicerat eftersom den totala tillverkningen troligen ligger någonstans runt 300 000 st. Vilket betyder spridning och ibland unika märken. Men för att kunna lägga märket rätt i tiden har jag sett till graveringen av serienumret, som för det mesta är kronologisk. Andra hållpunkter som firmastämpeln är inte konsekvent, vissa typer av stämplar försvinner och kommer tillbaka senare. Kanske användandet inte var reglerat och man tog vad som fanns närmast?

SporrongTyp 3, var. 1 Handgraverat serienummer och namn; 12 800 – 41 500
Typ 3, var. 2 Maskingraverat serienummer och namn; 43 800 – 73 000
Typ 3, var. 3 Maskingraverat serienummer; 80 000 – 102 000 (märken mellan 83 000 – 98 600 har hittats med fästet på bilden)
Typ 3, var 4 Slaget serienummer; – 299 000

Serienummerspannet är högst ovetenskapligt baserat på mina egna noteringar och får ses som ett fortgående arbete. De tidiga märkena är svåra att hitta vilket gör att uppskattning av spannet blir minst korrekt. Har du något märke i samlingen som kan förskjuta serienumren får du gärna höra av dig.

Under juli månad 1941 graveras märken i början av 69 000-serien. Tidsbestämning med serienummer måste dock göras försiktigt. Alla märken, brons/silver/guld, fick samma serienummer som det första och ersättningsmärken graverades förstås efter då gällande norm.

Det kan också vara på sin plats att notera att riksidrottsmärket inte är ett märke som kostar mycket. Om det drar i väg prismässigt är det oftast de ovanligare märkena med emalj högt upp i utmärkelsetrappan. Ovanliga varianter i brons är inte dyrare eftersom de inte uppskattas, inte helt ovanligt för sportutmärkelser. Men rara fåglar till underpris är nog alla äkta samlares våta dröm. Hoppas inte min text förstör för mycket…

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.