Lasse med påken hotade din rösträtt

StendahlDet är märkligt hur ett bra köp kan bli ett toppenköp efter inhandlandet. I det här fallet köpte jag ett fotografi av en man med tre ordnar, vilket i sig är en relativ sällsynthet. När kortet kommit hem så började jakten på mannen. Årtalet i bildens nederkant gjorde att Södermarks bok med biografier över ordensinnehavare från 1907 verkade vara en bra utgångspunkt. Efter ett ivrigt sökande kom så bokstaven S och till sist ett namn: Lars Stendahl – förste statsfiskal och föreståndare för detektivavdelningen i Stockholm. Visst var det han, till och med kortet verkade taget vid samma tillfälle fast i annan vinkel. Men vem var denne Stendahl?

Lars Stendahl var på sin tid mer känd under sitt öknamn: Lasse med påken. Namnet hade han fått under året 1902 då regeringen lagt fram ett förslag om hur den framtida rösträtten skulle se ut. Beroende på din inkomst, ålder och civilstånd skulle du få rösta, vilket i siffror motsvarade 12,5% av befolkningen. Kvinnor var inte ens med i diskussionen. Förslaget var inte vad arbetarrörelsen väntade på och man gav sig ut för att visa sitt missnöje genom demonstration 20 april. I Stockholm samlades 25 000 människor till möte för att senare ta sig ner mot Folkets hus. På vägen överfalls man av polisen som ska ”återställa ordningen”, genom polissabelns bredsida. Mitt i smeten stod Lars Stendahl och dirigerade sina poliser. När en av arbetarna kom för nära slog Stendahl till honom med sin kraftiga promenadkäpp. Med det slaget hade han för all framtid skrivit in sig som ”Lasse med påken” i arbetarrörelsens historia. Kontentan av drabbningen var fyra till sjukhus med sabelhugg och 59 arresterade, bl a Kata Dalström. I rätten blir alla utom en dömda till små bötesbelopp, vilket ses som ett kvitto på att polisens insats varit överdrivet hård.

påken

”Man får anta att polisens brutala framfart inte endast dikterades av nit utan också av utsikten att för välförhållande belönas med överståthållarens porträtt.” Oscar Andersson i Söndags-Nisse 27 april 1902. Stendahl syns i vänster hörn med påken i högsta hugg.

Stendahl satt i riksdagens första kammare under 1910-1912, antagligen fullt sysselsatt att propagera för allmän rösträtt – om man får tro Arkelstensk historieskrivning ;). 1921 är sista året för Stendahl som stadsfiskal, samma år som kvinnor för första gången kunde rösta i val.

Vem hade kunnat ana att gubben med den intensivt stirrande blicken och tre ordnar var en mellanstor kugge i det historiska maskineriet som slutade i den allmänna rösträtten. Förresten glöm inte att rösta den 14 september! Om Stendahl fått som han ville är chansen stor att du inte ens haft chansen att göra det – om du inte tillhört de utvalda 12,5% förstås.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Gamla Fotografier Berättar och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lasse med påken hotade din rösträtt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.