En finsk tapperhetsmedalj för lång och trogen tjänst

Tapperhetsmedalj för trogen tjänst? Finns det sådana djur? Lite är skrivet om det här ämnet men under Finlands krig mot Sovjetunionen donerade vissa svenskar sin egen medalj direkt till finska försvaret. Tanken var att de skulle tilldelas en soldat för extra ordinära insatser i kriget. Dessa medaljer var inte de som byttes in för att guldet skulle till Finland. Medaljerna i fråga är originalen, Kungliga patriotiska sällskapets medaljer, nit och redlighet i rikets tjänst (NoR) och kanske ännu fler andra typer.

Ett exempel återfinns i Norrbottens regementes historia där berättas historien så här: En statligt anställd har fått medaljen nit och redlighet, men tycker att finska soldater bör belönas eftersom de visat mer nit och redlighet. Han donerar så anonymt sin medalj att tilldelas en ”utomordentligt tapper soldat” som särskilt förtjänat en extra utmärkelse. På finsk sida accepterar man medaljen och utser I.V. Kauhanen som medaljör. Kauhanen hade visat största dödsförakt och märklig rådighet då det gällt att rädda kamrater i ett till synes hopplöst läge inför en överlägsen fiende. Två svenska lottor skickades ut för att presentera medaljen. Där hade historien kunnat vara slut men en historisk sammanställning efter kriget av 4:e regementet vid Nylands brigad väckte händelsen åter. Tydligen hade man inget namn på vem som donerat medaljen, den var ju anonymt donerad. Efter mycken sökande hittade man fram till Frans Brynolf Bergström, landsfiskal i Haparanda. Då hade Bergström gått bort men ett par teckningar donerades av Nylands brigad till landshövdingen och Norrbottens folk.

Så kunde det gå till. Men jag blir frågande över hur man inte kunde ha namnet på orginalmedaljören, alla NoR har ju namnet på mottagaren. Möjligen lät Bergström radera sitt namn innan donationen, annars var den knappast anonym. Eller så fanns inga bilder när historiekommissionen började sitt arbete och allt man hade att gå på var text.

På sidan http://sa-kuva.fi/ kan man se många bilder från Finlands krig 1939-45. Ett par visar också mottagare av svenska medaljer, bland annat en av Arvo Alarik Virtunen där han sitter med en första storlekens KPS medalj. Virtunens medalj donerades av tandläkare Bo Burman som helst ville att en mottagare av Mannerheimkorset skulle få den. Nu blev det inte så, men jag skulle gärna vilja veta vad korpral Virtunen sitter och tänker om sin medalj.

111210

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En finsk tapperhetsmedalj för lång och trogen tjänst

  1. Kenneth Kauppi skriver:

    Hej jag är barnbarnsbarn till nämnde Frans Brynolf Bergström. Träffade aldrig honom, han dog fyra år innan jag föddes. MEN jag har hört att han för en annan insats förlänades orden Finlands Vita Ros. DOCK ser jag inte hans namn bland de svenska mottagarna vilka listas på Wikipedia under rubriken Finlands Vita Ros. Kan någon ge en förklaring?
    Mvh
    Kenneth Kauppi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.