Att bära sin medalj som i Danmark

Karl XV hade varit på besök i Danmark och fått Dannebrogsmännens hederstecken av sin kollega Frederik VII. Utmärkelsen hamnade sedan på flera officiella porträtt av kungen där han bar den på traditionellt danskt vis. Kungens band bars monterat på en metallplatta, för enkelt fästa den på kläderna, och det kan ha inspirerat fler att göra som kungen.

Virgin Karl XV

Stockholms auktionsverk, lot 1084 Klassiska 9-12 juni 2014. Något beskuren.

Vid den här tiden hade man sedan länge slutat ha riddarordnar i knapphålen, men hur man skulle bära sina ordnar på bröstet var lite ”fri åkning”. Många började också få fler utmärkelser, något som kanske påskyndat flytten från knapphålen. Regler var det dåligt med och det mesta föll nog på upparbetad praxis. Det viktiga var att bandets färger stämde. I vilken form som du valde att ha ditt band verkar ha varit mer eller mindre individuellt. De flesta använde bandet som det var utdelat och bara fäste det vid bröstet.

svteckn

Ett svärdstecken ca 1870-1900 i ”danskt” utförande.

Den danska utmärkelsen var det inte allt för många svenskar som hade. Vad gör man då? Jo i sann Cajsa Warg-anda tager man vad man haver, vilket var Svärdsorden eller svärdstecknet för de flesta. I ett slag var man aningen mer inne, kanske nästan lite kunglig…

Den variation som växte fram i ordensbärandet sågs inte med överseende ögon i Areen/Lewenhaupts bok När och Hur Böra Ordnar Bäras från 1929. Författarna försökte styra upp den oreda i bärande av utmärkelser som man upplevde. Behovet av ordning måste ha funnits eftersom boken kom ut i hela tre upplagor. Men det är ett helt annat inlägg.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Bärande, Medaljer, Ordnar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.