UNEF-medaljer för Idrott

unef handb

UNEF-medalj för handboll, troligen tillverkad i Kanada.

När du fullgjort din FN-tjänst får du en medalj. Men det är inte lika välkänt att det fanns flera medaljer som kunde hänga på yxornas bröst. Kanske inte att officiellt ha på uniformsbröstet men inte desto mindre något att vara stolt över.

Den långtråkiga FN-tjänsten gjorde fritiden viktigare än den kanske varit hemma. I ett kapitel i andra FN-bataljonens bok skrivs: ”För att börja med kroppens behov spelas här fotboll. […] Volleyball-serie är på gång mellan plutonerna, på stranden spelas ”shore-tennis” och i de olika lägren pysslas med badminton, gymnastik, tyngdlyftning, brottning och lite fri idrott. Prov för simborgarmärket tas på löpande band, åtminstone i Sharm el Sheikh, […]” Många av de som tagits ut till bataljonen var också redan tidigare idrottare och gjorde bra ifrån sig i tävlingarna mot de andra FN-kontingenterna.

UNEF PistolDen här skyttemedaljen har lånat både band från UNEF medaljen och FN:s logga. Men den är inte särskilt välgjord och är troligen en lokalt tillverkad belöning. Den har vissa slående likheter med de nyckelringar som ibland brukar säljas som medaljer på Tradera. Innehavare till den här var en sekundchef för livgardesskvadronen som då gjorde FN-tjänst i Gaza.

Som en fotnot kan nämnas att UNEF-mästerskapen i pistol avgjordes första april 1960, med svenskar på första och andra plats. Varför medaljen säger mars har jag inget bra svar på. Kanske tävlingarna blivit förskjutna efter medaljen tillverkats? Vill man då gräva kan kanske Gaza-bataljonernas tidning ”Kamelposten” ge mer information.

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.