Guldet till Finland 1940

Sovjetunionens överfall på Finland skapade en sympati för landet som tog sig mängder av olika uttryck. De flesta hade det gemensamma att de ville stödja Finland ekonomiskt.

En del av vågen av stöd var guldmedaljinsamlingen. Det började med att mottagare av guldmedaljer lämnade in sin guldmedalj till stöd för Finland. Hur ädel än tanken var så blev det en devalvering  av utdelarens ära, medaljerna var inte värda mer än metallen. För att ”rädda” medaljens symboliska värde så organiserades ett utbyte, en guldmedalj byttes mot en förgylld kopia. Genom detta räddades både den ekonomiska gåvan och medaljutdelarnas heder. Vinn-vinn.

Den medalj man fick tillbaka var identisk till det yttre med den man lämnat in. Nästan. Längs randen på alla exemplar står i versaler: GULDET TILL FINLAND 1940. De flesta exemplar man ser är från Kungliga Patriotiska sällskapet (KPS), men de var inte ensamma om att dela ut nya medaljer. En enkel anledning till att de är vanligare kommer av det faktum att KPS var en av de största medaljutdelarna. Andra medaljer finns med samma text, till exempel Pro Patria, för Nit och Redlighet, för Medborgerlig Förtjänst och säkert ett antal till.

Axel Ulander

Axel Ulander (1874 – 1953) var bl a föreståndare för Kemisk-växtbiologisk anstalt inom Norrbottens län. Han rekommenderades till medalj av Sveriges pommologiska förening 1936.

När Axel Ulander donerade sin medalj så var den redan sällsynt, trädgårdsmedaljen delas för det mesta ut i silver. Men ersättningsmedaljen var snäppet värre, kanske unik(?). KPS bokslut över medaljinbytena blev att man fått in 170 000 kr till stöd för Finland, vilket idag motsvarar ungefär 4 140 607 kr för köp av varor och tjänster. Om man räknar i betalning för motsvarande arbetstid är det nästan 23 miljoner idag, enligt löneindex för industriarbetare. Hur många medaljer det handlar om går inte riktigt att säga, eftersom de är olika storlek och har olika vikt. Vad man kan säga är att de nog inte är så sällsynta som t ex Tradera-försäljningarna kan antyda.

Ämnet är långt i från uttömt och jag kan lova att återkomma när jag har mer att tillägga. Ett närliggande ämne är de svenskar som donerade sin medalj att användas som tapperhetsmedalj. Men det är ju en helt annat text.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Guldet till Finland 1940

  1. Pingback: Sela Lagerlöfs utmärkelser | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.