Einar Ingman – svenskättling och MoH i Koreakriget

Einar Ingmans svenska koppling kommer av hans finlandssvenske far, hans mor var född i USA med tysk härkomst. Men Ingman har en berättelse som kan vara värd att ta del av oavsett vad hans ursprung var. Han har en av de få utdelade Medal of Honor (MoH) från Koreakriget som inte delats ut postumt, fast det var nära att det blev på annat sätt. Så här motiverar man hans utmärkelse:

För framstående tapperhet och djärvhet utöver vad tjänsten kräver under strid med E kompaniet, 17:e infanteriregementet, 7:e infanteridivisionen mot fientliga styrkor vid Maltari, Korea, den 26 februari 1951. De två främsta grupperna i anfallsplutonen vid kompaniet anföll en ås med starka befästningar och fientliga styrkor där de hamnade under eld och bägge gruppledarna sårades. Korpral Ingman tog befälet, omorganiserade och slog samman de två grupperna för att sedan röra sig framåt från position till position, utdelande eldområden, ge råd och uppmuntran. En fientlig ksp-ställning upptäcktes som spred en förödande eld över hans manskap. Han anföll den ensam och kastade en handgranat i ställningen och dödade resten med gevärseld. Ytterligare en ksp öppnade eld ungefär 14 meter ifrån vilket orsakade förluster i gruppen och stoppade anfallet. När korpral Ingman anföll den andra ställningen träffades han av granatsplitter och en skur av kulor som sårade honom svårt i ansikte och nacke samt slog honom till marken. Med otroligt mod och uthållighet reste han sig omedelbart och med endast sitt gevär dödade hela kspbesättningen innan han föll ihop medvetslös pga sina sår. Som ett resultat av korpral Ingmans individuella handling bröts fiendens försvar, hans grupp nådde sitt mål och över 100 fiendesoldater övergav sina vapen och flydde i oorganiserad reträtt.

Korpral Ingmans okuvliga mod, extraordinära hjältemod och superba ledarskap hedrar honom och är helt i enlighet med infanteriets och Förenta Staternas Armés traditioner.

Einar Ingman hade gjort något som få människor överlever. I striden hade en del av hans vänstra öra slitits av när handgranaten exploderade vid hans huvud och slog honom till marken. En kinesisk soldat hade sen skjutit honom straxt intill näsan, kulan gick ut vid vänster öra tillsammans med Ingmans tänder i vänster överkäke. En vecka senare vaknar han på sjukhus i Tokyo utan minne. Över en period av två år opereras sedan Ingman 23 gånger, men hans minne blir inte som förut utan kommer och går. Utan syn på vänster öga och utan hörsel på vänster öra lever Einar Ingman fortfarande när det här skrivs, onekligen en kämpe.

Så vill jag göra en efterlysning om det finns någon som vet om Orvar Nilsson, känd finlandsfrivillig, skrivit om sin tid i Korea. Hör gärna av er!

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.