Ludwig Winkmann – DDR-medborgare, Del 3

Efter kriget var Winkmann i östra Tyskland. Nu blev han vad man kallar ”aktivist der erste stunde”, första timmens aktivist. En i den utvalda gruppen som skulle lägga grunden till den nya socialistiska tyska staten.

Den nyfödda staten stod 17 juni 1953 inför sin största kris. Demonstrationer och strejker lamslog landet i protester mot regimen. Men inte Ludwig Winkmann. När Östtysklands framtid stod och vägde satsade han på politbyrån. I en urkund för ”Aktivist” så hittar man två intressanta saker, ett är Winkmanns foto (det tidigast kända) och den andra är motiveringen för utmärkelsen. Under en svår period så såg Winkmann till att allt flöt som vanligt.

Moskva

Fru Winkmann, Ludwig Winkmann och bekant utanför Kreml. Notera att Winkmann bär sina sovjetiska medaljer.

Resten av Winkmanns politiska karriär i DDR är av lokal karaktär. Han är ortens partisekreterare från 1954 till 1984; medlem i bezirk och kreiskommitteen av antifascistiska motståndskämpar; kreis-ledningsmedarbetare i SED och medlem i rådet för Siowsch.

Från 1974 var han teknisk rådgivare för fackföreningen (FDGB) bezirksvorstand i Cottbus. Kanske det var den kontakten med den större orten Cottbus som gör att han åter kommer i kontakt med sovjetmakten. Det är nämligen först nu som han tilldelas medaljen för seger över Tyskland (instiftad 1945) och medaljen seger över Tyskland (instiftad 1965). Något sent kan tyckas, men av alla hans utmärkelser var det de sovjetiska medaljerna som han satte främst.

Ludwig Winkmann avled den 7 januari 1985, dagen före sin 73-årsdag. Hans gravsten finns att se på nätet. I ett av de övre hörnen kan man se symbolen för FIR, internationella kämpar mot fascismen. Det beslut han tog den 18 mars 1944 kom att påverka resten av livet och även bortom det.

Om det är något man bör ta med sig från Ludwig Winkmanns livsöde tror jag personligen det är att livets val sällan är mellan svart och vitt utan utifrån en skiftande gråskala. Var det rätt att slåss mot sina landsmän för Stalins Sovjet? Var det ett bättre val att stanna kvar och förlänga kriget för Hitlers skull? Alla domar över Winkmanns val görs nu i backspegeln, där synen är som bäst. Vem kan ärligt säga vilka val man skulle gjort utan att ha varit i samma situation. Vila i frid Ludwig Winkmann, du är del av historien nu.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.