Sveriges Juvelerare och Guldsmeds Förbund

Juvelerare

Bror Ehmke var en av stöttepelarna i Sandviken och ordförande i Sandvikens Fabriks- och Hantverksförening, idag vid namn Företagarna i Sandviken.

Sveriges Juvelerare och Guldsmeders Förbunds förtjänstmedalj är ett typexempel på en medalj som utdelats av en liten organisation. Den är omsorgsfullt utformad av Karl Hultström, välproducerad och idag i stort sett omöjlig att hitta hårda fakta om. Förbundet har bytt namn och ändrat rekryteringsbas, vilket gör att man som många andra fd medaljutdelare tappat sina rötter. ”Nej, vi har aldrig delat ut medaljer i band. Gör inte Patriotiska sällskapet det?” Fel och feltänkt.

Grunden till en medalj är vad den representerar. Om det inte finns ett symboliskt högt värde kan även medaljer i ädla metaller anses värdelöst bling-bling. Med ett högt symboliskt kapital gjuter man ära i metallen, som de förgyllda bronsmedaljerna Nobelstiftelsen delar ut.

Till slut något jag kanske är själv att undra över, men varför är GULDsmedernas förtjänstmedalj i silver?…..

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Hantverksmedalj, Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sveriges Juvelerare och Guldsmeds Förbund

 1. jonar242 skriver:

  Vacker medalj! Gillar hur motivet fyller ytan och lagerkransen, god faleristik. Att ha ordning på medaljutdelandet och vilka som förlänats medaljer är en viktig del av ”varumärkesvården” för en organisation. Skrev lite om det, bl.a. hur noga IVA är med att lyfta fram medaljmottagare på http://jonar242.wordpress.com/2012/09/03/barbara-utmarkelser-status-kristusorden-mottagarregister-och-instiftansar

  • medaljBlogg skriver:

   Den är trevlig och berättar en historia över guldsmedernas utveckling. Notera också åldermansrankan som går runt medaljens baksida.
   Jag håller med i stort det du skrivit om hur man visar vem man är genom sitt förhållande till medaljutdelning. KPS trädgårdsmedalj är också ett exempel där organisationen framhåller tidigare medaljörer på ett bra sätt och tillför betydelse till medaljen samt framtida mottagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.