Kungl. Serafimerorden 1748-1998 – Rykande färsk minirecension av bok tryckt 1998

Faleristiken i Sverige plågas av okunskap. För lite av all kunskap som finns om ämnet når fram till publicering. Anledningarna till varför det är så här ser nog olika ut: ”Bara lite mer forskning så får jag med allt.” eller ”Om jag sprider den här informationen kommer priserna på utmärkelser att stiga.” Hur det än är med anledningar så är resultatet att den senaste boken om svenska medaljer gavs ut 1938. Det är ett tag sedan. Fläckvis har det kommit ut böcker med anknytning till ämnet, oftast om ordnar. En av dessa ”fläckar” är Per Nordenvalls: ”Kungliga Serafimerorden 1748-1998”, publicerad 1998. ISBN 91-630-6744-7.

Serafimerboken har jag haft koll på länge och även lånat ett par gånger på biblioteket. Problemet för mig var att den alltid varit för dyr i förhållande till innehållet, i princip en vem är vem av statsöverhuvuden och kungligheter. Men eftersom jag brinner för kunskap, särskilt i ämnet faleristik, har den alltid stått på listan: köp-vid-rimligt-pris. Ett sådant pris dök nyligen upp och därför blir det en kort recension.

Vad får man då om man köper boken (eller lånar)? Tja, man får det titeln och inledningen utlovar – en matrikel av utnämnda riddare av Serafimerorden. Vid varje riddare så står också hans nummer och lite övrig fakta, om det finns en sköld målad finns färgbild av denna.

Men det är inte bara det som gör boken intressant för en falerist. Utöver uppräkningen av riddare finns lite extramaterial: en genomgång av belöningssystemet i Sverige från tidernas begynnelse, serafimermedaljen, personer vid KMO och lite till. Allt som allt en utmärkt uppslagsbok.

 Under ett sånt massivt arbete har naturligtvis vissa småsaker slunkit emellan fingrarna men på det stora hela är det en bok du ska ha om du har intresse av svensk faleristik (och hittar till rimligt pris). Det kommer inte ut fler böcker om Serafimerorden under min livstid. Nästa ordensbok på köp-vid-rimligt-pris-listan är nog den danska över Elefantorden. Danskarna är nordens främsta inom faleristisk litteratur. Problemet är att den boken ligger på listan som ligger efter bör-köpas-innan-den-försvinner-ur-handeln-listan.

 Utöver den här recensionen så har en ny sida lagts till på bloggen som behandlar faleristisk litteratur. Målet är att lista alla tryckta texter som behandlar svensk faleristik under 1900-talet.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Bokrecension, Ordnar och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kungl. Serafimerorden 1748-1998 – Rykande färsk minirecension av bok tryckt 1998

  1. CK Berntsen skriver:

    Missa inte Tom C. Bergroths bok om Kungliga Carl den XIII:s orden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.