Västergötlands Fornminnesförening Förtjänstmedalj

Som namnet avslöjar är en fornminnesförening en organisation som värnar historia. I Västergötland så har fornminnesföreningen värnat sitt landskaps kulturminnen och bevarat dess kulturlandskap sedan 1863. Drygt 100 år senare instiftade man en egen belöningsmedalj, 1960. Enligt deras hemsida så kan man bli förtjänt av medalj om man har gjort ” […] insatser för att bevara västgötska kulturminnen, forskning om landskapets historia eller på annat sätt förmedling av kunskap om Västergötlands kultur, språk och sedvänjor.”

vastegot

På föreningens hemsida finns också en matrikel över de som belönats, på senare år med motivering. Det tycker jag är bra. En öppenhet om vilka som tilldelats och varför skapar en bild av medaljen och vad den symboliserar. Det ger också de som vill rekommendera någon till medalj en slags ”mall” av vad som krävs. Tidigare medaljörer finns bara med namn, fast jag misstänker att det går att plocka fram motiveringar från gamla protokoll. En av de som bara står med namn är Jan Guillou som fick medalj 2001, för Arn-böckerna om jag inte missminner mig.

Tyvärr är inte medaljen graverad med namn heller, inte mitt exemplar i alla fall. Det är också synd. Nu är alla ”samma lika” utan någon unik personlig gravering. Men trots detta är det en stilig medalj man fått till.

 http://www.vastergotlands-fornminnesforening.se/

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj, Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Västergötlands Fornminnesförening Förtjänstmedalj

  1. CK Berntsen skriver:

    Medaljen finns nu även upplagd på http://www.medalj.nu .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.