Raoul Wallenbergs “Congressional Gold Medal”

raoul-wallenberg

Kongressens guldmedalj, tillsammans med ”Presidental Medal of Freedom”, är den högsta civila utmärkelsen i USA. Den är också speciell därför att den inte har samma utseende utan byter skepnad med mottagaren. Medaljen hedrar enskilda individer, institutioner eller händelser. Totalt har den delats ut runt 300 ggr sedan den instiftades 1776 och genom public law 112-148, 26 juli 2012, utdelad till en svensk för första gången. Medaljobjektet är förstås Raoul Wallenberg, känd från de dramatiska händelserna i Budapest. Han är en av bara 31 utlänningar som hedrats och förste svensk (tidigare har Charles Lindbergh varit närmaste ”svensk”). Fast Wallenberg är också hedersmedborgare i USA, något som president Reagan fixade 1981. Bara Winston Churchill hade fått ett sådant tidigare.

Vad ska man då göra för att komma ifråga för en medalj? Först måste man uppfylla kravet att ha ”åstadkommit en gärning som haft ett intryck på amerikansk historia och kultur som är troligt att hållas för en prestation inom mottagarens område långt efter gärningen.” Kraven är avsiktligt luddiga så man inte utesluter någon utan låter det vara en ”ad-hoc-bestämmelse”. Om man klarat det så hjälper det antagligen med en stark lobbygrupp som kan driva frågan.

För Wallenberg så lyder motiveringen: ”[…] erkännande av hans gärning och hjältedåd under förintelsen.” Han ställer sig i ledet med en blandad grupp medaljörer: Nelson Mandela, Charles M. Schulz (Snobbens skapare), George Washington, Thomas Edison m.fl.

Lagen: http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/PLAW-112publ148/html/PLAW-112publ148.htm

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.