Ceaușescus Seraphim

Nicolae Ceaușescu var Rumäniens kommunistiske diktator fram tills han avrättades med kulsprutepistol på en bakgård tillsammans med sin fru. Innan detta skedde hade han lyckats med konststycket att bli en diktator som var populär i väst. Ceaușescu lyckades med detta genom sin självständiga utrikespolitik, han struntade i vad Moskva dikterade.

Men det här är inte kort-kurs i Rumäniens moderna historia utan en blogg om faleristik. I veckan fick jag senaste Künker-katalogen och där dök en kändis upp – Ceaușescus serafimerkedja. I likhet med andra länder tyckte Sveriges regering 1980 (Fälldin & Co.) att Nicolae skulle ha en fin orden vid sitt statsbesök. Dåvarande regering var inte ensam om det, tidigare hade både Storbritannien och Frankrike gett rumänen höga ordnar. Kungen gav så orden döpt efter änglar till den kommunistiske despoten.

serafim

Själva kedjan är i uselt skick och har förmodligen råkat ut för det kaos som revolutionen 1989 kastade Rumänien in i. Troligen överlevde den eftersom den bara är förgylld brons, allt som blänker är ju inte guld som kan nedsmältas. Enligt katalogen så skickade ordenskansliet ut någon att återta kedjan, som sig bör. När man såg hur dålig den var ville man inte ha den tillbaka. Nu finns den att bjuda på med det facila utropspriset av 10 000 euro.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Ordnar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ceaușescus Seraphim

  1. Pingback: Ceaușescus serafimerkedja | jonar242

  2. medaljBlogg skriver:

    Serafimerkedjan (nr 827 i auktion nr 240) gick för 8 000euro + avgifter. Jag antar att det är prisvärt för de som har en sådan budget.

  3. Pingback: Kulturmannens Nordstjärneorden | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.